Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

2011.03.05

Friss hírek, információk:

Udvarló jegesmedvék
Egy hím és egy nőstény jegesmedve játékos kergetőzését figyelhetjük meg.
Hiába Földünk egyik leghatalmasabb szárazföldi ragadozója, a jegesmedvében is van gyengédség. Enne bizonyítéka ez a kisfilm, melyben egy nőstény mackó játékosan igyekszik felhívni magára a hím figyelmét. Hóban kúszik, csúszdázik, bukfencezik és csábos pozitúrákba helyezkedik, így incselkedik a másikkal. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: Hír24 - Napi cuki
(2011.03.02.)

 


Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról - anyagcsere
A medvékről a szakemberek zöme úgy véli, hogy nem alszanak igazi téli álmot, mert testhőmérsékletük ilyenkor sem csökken le annyira, mint a kisebb termetű emlősöké. A legújabb kutatásokból azonban kiderült, hogy anyagcseréjük sokkal alacsonyabb szintre esik vissza, mint azt a testhőmérséklet-csökkenésük indokolná. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: Origo.hu
(2011.02.18.)

 

Mesterséges barlangban


Fény derült a medvék téli álmának egyik titkára - szívverés
A medvék szívverése a téli álom idején jelentősen lelassul. Az alacsony pulzusszám emberek esetén hamar szívelégtelenséghez vezetne. A medvék azonban egészségkárosodás nélkül átvészelik ezt az időszakot. Amerikai kutatók szívultrahangos vizsgálattal derítettek fényt a jelenség magyarázatára.
Az amerikai grizzly medve (Ursus arctos horribilis) évente 5-6 hónapot tölt téli álomba merülve. Ez időszak alatt a szívverése percenként 84-ről körülbelül 19-re csökken. Ha az emberi szív ennyire lelassulna, annak nagyon súlyos következményei lennének. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: Origo.hu
(2011.02.08.)

 

Maci


Nem volt mitől megijednie a medvének, jöhet a tavasz
Nem volt árnyéka a medvéknek a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a népi időjóslás szerint ez azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig. Az persze kérdéses, hogy a medvéket hiteles időjósnak lehet-e tekinteni, a meteorológus szerint azonban február tizedikéig biztosan nem tér vissza a tél. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: inforadio.hu
(2011.02.03.)

 

Az állatkerti medve


Korai tavaszt "ígér" az időjós mormota is
Korai tavaszt jósolt helyi idő szerint szerdán reggel a világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota, Punxsutawney Phil.
Az idei volt a 125. előrejelzés, amelyet napkelte után nem sokkal, a szokásosnál kisebb tömeg jelenlétében hirdettek ki. A mormota, miután előmászott odújából nem látta meg a saját árnyékát, és ez azt jelenti, hogy hamarosan véget ér a tél. A pennsylvaniai kisvárosban minden évben február 2-án tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: VPonline.hu
Videofelvétel a YouTube-on a ceremoniáról
(2011.02.03.)

 

Időjós mormota


Kiásták a világ legnagyobb medvéjét
A leletet Argentinában, La Plataban találták egy kórház építése során. Az állat 2 millió és 500 ezer évvel ezelőtti időszakban élt, legközelebbi ma élő rokona a Dél-Amerikában honos pápaszemes medve. A maradványok - lábcsontok - segítségével végzett számítások alapján a kutatók azt mondják, hogy az állat a 3,3 méteres magasságot is elérte hátsó lábaira állva, súlya pedig körülbelül 1600-1800 kilogramm között lehetett. A cikk teljes tartalma
Hírforrás: index.hu
Ugyanez a Hirado.hu-n
(2011.02.02.)

 

Óriás medve


Medvepajtik költöznek a Lépcsőház Galériába  2011 február 1 - 2011 március 25.
Megnyitó: február 1. kedd 16 óra
Huszonkilenc illusztrátor munkáit lehet megnézni február 1-től a fővárosi Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériájában, a Medvepajtások című tárlaton. Mindannyian mackókat ábrázoló képeket mutatnak majd be, egészen március 25-ig lehet megnézni őket - tájékoztattak a szervezők. Azt vallják, hogy egy könyv sikere nagyban múlik az illusztráción.
A mostani kiállításon a medve kibújását ünneplik majd.
Cím: Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galéria - Budapest XII, Szilágy Erzsébet fasor 26. térkép
Látogatható: hétköznap 8 és 17 óra között, a további részletek a kiállításról
Hírforrás: Lépcsőház Galéria weboldala
(2011.01.31.)

 

Mackó-napok


Február 2 és a medvék téli álma. Összegyűjtöttünk néhány cikket és információt a témával kapcsolatban:

A medvék téli álma - Mag. Sigrid Zederbauer, a BÄRENWALD Intézet medvék téli álmának szakértője
A medve-hiedelem - Medve és az időjárás
Mikor a medve kijön a barlangjából  - Idézet Jókai Mór Az új földesúr című művéből
Miért hisszük, hogy a medve képes időjóslásra? - zóna.hu cikke
Ébren töltik a telet a spanyol medvék - Nem szenderülnek téli álomra a medvék az észak-spanyolországi hegyekben
Medveárnyék észlelés február másodikán - Fővárosi Állat- és Növénykert cikke a témával kapcsolatban
Nem alszanak téli álmot a veresegyházi medvék - National Geographic cikke
Mi Micsoda: Medvék - című könyvből a Téli álomról - Google találat
Téli álom - a Medveotthon írása
Ki hogyan alussza álmát? -a Zöldjátszótár Tudásházából
A tavaszjelző medve nem hungaricum - Francia mackók. Filozóf mormoták és borzok
Korai tavaszt ígér az időjós mormota is. - világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota (2011.02.02.)
Fény derült a medvék téli álmának egyik titkára - szívverés - origo.hu cikke (2011.02.08.)
Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról - anyagcsere - origo.hu cikke (2011.02.18.)

Barnamaci

alvó maci


Téli álomba merült négy cirkuszi medve
A porondmester a haját tépi: sztárjai lazsálnak
Téli álmot alszik és nem hajlandó dolgozni a vlagyivosztoki cirkusz négy medvéje. Néha sikerül őket felébreszteni, de akkor is csak álmosan támolyognak. .
Csak a természetben élő állatok hajtják a hideg beálltával álomra a fejüket. Előtte nyáron vastag zsírréteget növesztenek. A cirkuszi medvék azonban nem szoktak téli álmot aludni, mert melegben vannak. A vlagyivosztoki társulat azonban Irkutszból tért haza, ami 4500 kilométeres utat jelent mínusz 40 fokos hidegben. Mivel a cirkuszi medvék újra a fagyos természetben érezték magukat, téli álomra hajtották fejüket. Hiába érkeztek meg állandó helyükre, hiába fűtöttek jól be körülöttük, és hiába teszik eléjük a legfinomabb csemegéket: csak alszanak a mellső mancsukat szopogatva, rá se rántanak a próbákra.
A művészeket - "akik" már több filmben is szerepeltek -, nem olyan veszélyes ébresztgetni, mint a természetben élő medvéket, de ez a négy mackó ha felébred is, csak álmosan támolyog, nem akar  A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: 168 Óra Online
(2011.01.21.)

 

Alvó maci


Hibridizáció fenyegeti az arktiszi tengeri emlősöket
A jégtakaró olvadásával és az átjárók megnyílásával olyan fajok kerülhetnek közvetlen kapcsolatba egymással az Északi-sarkvidéken, amelyeket addig földrajzi akadályok választottak el. A közeli rokon fajok között könnyen előfordulhat a hibridizáció, ami további komoly csapásokat mérhet a klímaváltozással már így is sújtott sarkvidéki élővilágra.  A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Origo
(2010.12.15.)

 

Hibrid medvék


Sarki lúd tojással a túlélésért
A globális felmelegedés megolvasztja a sarki jégtakarót, ez a változás pedig hatással van a térség élőlényeire is. A jegesmedvék védekezésképpen, hogy valamivel pótolják a táplálékot rákaphatnak a sarki ludak tojásaira. A szakember becslései szerint egy jegesmedve 88 sarki lúd tojás elfogyasztásával annyi kalóriához jut, mintha megevett volna egy fókát.  A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2010.11.12.)

 

Sarki lúd tojás


PANDA: Egyre több a monoklis bocs
Úgy tűnik, hogy unokáink is láthatnak még élőben pandákat. A kihalás szélén álló állatfaj túlélésére ma sokkal nagyobb esélyt látnak,... Video itt megtekinthető..
Hírforrás: RTLklub hírek
(2010.10.26.)

 

Panda bébik

Mosómedvemenhely a Medveotthonban
Nehezen kezelhető, engedetlen, "megunt" mosómedvéjét most átadhatja a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon területén újonnan épült mosómedvemenhelyen. November 1-ig térítésmentesen átveszik a kiskedvenceket, melyek látogatására lehetőséget biztosítanak   A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Medveotthon honlapja
(2010.10.01.)

Mosómedve


Tizenhét év rabság után szabadítottak ki egy medvét
Lesoványodott, ideges, tizenhét éven át egy apró ketrecben tartott medvét szabadítottak ki állatvédők csütörtökön. Az állat egy tápiószecsői férfi telkén élt, pedig ez tilos, mivel a medve fokozottan veszélyes és veszélyeztetett állat.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Origo
(2010.09.30.)

Mosómedve


Jógázik a medve
A finnországi Ahtari Állatkertben élő maci mutatványa nem kis ámulatot váltott ki a látogatók körében.    A cikk teljes tartalma..    Nézd meg a róla készült képeket..
Hírforrás: Szabolcs Online
(2010.09.15.)

Jógázik a medve


Színes medvék: giccs vagy művészet?
Különleges köztéri szobrok jelentek meg Ungváron. Előbb a Szabadság sugárúti pléh állatfigurák láttán húzták el szájukat a művészetpártolók. Most pedig újabb alkotások - színes medvék - borzolják a kedélyeket.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: karpatinfo.net    - (Nincs képanyag.)
(2010.09.09.)

 


Megúszhatják a drogvédő medvék
Medvékkel védtek egy marihuána-ültetvényt Kanadában. A rendőrség megfigyelés alá helyezte az állatokat, egyelőre úgy tűnik, van remény, hogy visszakerüljenek a természetbe.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Farm.hu
(2010.09.02.)

 

drogvédő medvék


A fagy ölte meg a barlangi medvét
Brit és osztrák paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a barlangi medve 28 ezer évvel ezelőtti kihalását nem a vadászat, hanem a hirtelen beálló fagy okozta.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2010.09.01.)

 

Medve csontváz


Óriási bajban a jegesmedvék az Északi-sarkon
A WWF aggódik, mert olyan mértékű jégolvadást tapasztaltak a sarkvidéken, amekkorára még soha nem volt példa Az északi-sarki jég olyan nagy mértékben olvadt az utóbbi hónapban, mint az 1979-ben kezdődött mérések óta egyetlen júniusban sem.
Egyes jegesmedvék akár 160 napos böjtölésre is kényszerülhetnek, azonban az állatok fiziológiailag nincsenek felkészülve ilyen hosszantartó éhezésre. Ha a jég a következő télen a tavalyihoz hasonlóan későn áll be, sok medve nem fogja túlélni a megpróbáltatásokat    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Híradó.hu
(2010.07.12.)

 

Jegesmedve


Pancsoló mackók a Budakeszi Vadasparkban
A nagy hőséget segíthet a mackóknak elviselhetővé tenni azzal, hogy medencéjükbe hideg vizet tölt egy automata segítségével. Az élmény feledhetetlen, ahogy a hatalmas állatok a folyó víz alatt milyen élvezettel hűsítik magukat.    A cikk teljes tartalma..

Budakeszi Vadaspark honlapja
Nyitva tartás: Hétfőtől-péntekig: 9:00-től 17:00-ig
Hétvégén és ünnepnapokon: 9:00-től 18:00-ig
Megközelitési információk: a Budakeszi Vadaspark honlapján
(2010.07.15.)

Budakeszi Vadasparkban Kép a Budakeszi Vadaspark oldaláról van.


Macimúzeum - Rákóczifalván
Mesevilágba érkezik a Macimúzeumba látogató felnőtt és gyermek egyaránt. A rákóczifalvai születésű, Balázs Antal, gyűjteményében a legidősebb, régi farostos mackók közel száz évesek, ám a legfiatalabb is több harminc esztendősnél. Különleges a játékok eredetisége és a szokásostól eltérő öltözete.    Képek a Macimúzeumból

Képek a Macimúzeumból

Macimúzeum honlapja    Kapcsolat
Múzeum, kiállítóterem címe: Rákóczifalva, Szabadság tér 3.
Tulajdonos, ötletgazda: Balázs Antal    Tel.: 06 20 568-4463
Nyitva tartás: Hétfő: szünnap, Keddtől-vasárnapig: 10-12h-ig, 13-17h-ig
(2010.04.13.)


National Geographic: a 10 legjobb fotó
A National Geographic Magazin fotósai több mint egymillió képet készítenek évente; ezeknek azonban csak a töredéke kerül be az újságba, s ezek közül is csak a legjobb tíz verekszi fel magát az éves toplistára.
A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2010-03-01)
Vízalatti medvekép

Mi a teendő medvetámadás esetén
A medve természetes körülmények között kerüli az emberrel való találkozást. Az embert nem tekinti zsákmánynak. Ha emberre támad, azt nem azért teszi, hogy az embert megölje. Erről tanúskodik az a tény, hogy a medvetámadások ritkán végződnek emberhalállal. Tudni kell, hogy a barnamedve támadása elhárító jellegű, tehát csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát. A sérült medve viszont rendkívül veszélyes!
Teljes szöveg...
Hírforrás: Zsorzs.eu
(2009-07-22)
Támadó medve

A medve, a nyuszi és a farkas koncertezik
A medve, a nyuszi és a farkas koncertezik a Kerek Erdőben. A vadász nem nagyon bírja a zenét, ezért hamar vége szakad a bulinak. (Rövid zenés animáció)
Hírforrás:
Video
(2009-03-17)
Video

Babaház és Mackóváros - Állandó kiállítás Szegváron

Az Antal házaspár baba és a mackó gyűjteménye látható Szegváron. Az állandó kiállítás megtekinthető előzetes telefonos megbeszélés alapján bármely időpontban.

Tel.: 06-63/364-822, 06-30/985-7694
Cím: Antal Péterné Szegvár, Szentesi út 14.

Az Antal házaspár baba és a mackó gyűjteménye látható Szegváron.
            Az állandó kiállítás megtekinthető
            előzetes telefonos megbeszélés alapján bármely időpontban.

 

Felhívás!
- Ha szereted a macikat és van kedved verset írni róluk.
Írj, és mi megjelenítjük a weblapunkon. Néhányat, már láthatsz a verseknél.
- Ha tudsz valamilyen macis eseményről (pl. az állatkertben maci született/hoztak, vagy mackókiállítás nyilt valahol stb.), kérlek értesíts és honlapunkon közzé tesszük. E-mail: farkas.nora@freemail.hu

A Medve Lap létrejöttének története >>

Ha van még ötleted az adott témákhoz, vagy bármilyen mackókkal kapcsolatos hírről programról, kérlek, írj a következõ email címre:  farkas.nora@freemail.hu
Örömmel veszem segítségedet.

Lapom folyamatosan bõvül. Látogass el máskor is!
A pirossal írt részekre kattintva további információkhoz juthatsz.

1százalék

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kökény Attila,2011.05.03 20:03

jó ez az oldal.

Re: jó

Kyle ,2011.05.16 17:45

Sokkal jobb a www.starwarsatlasz.eoldal.hu .

Vastag Csaba,2011.04.21 15:44

Nagyon jó oldal!Én is ajánlom aki megy nyerte az X-faktort.

Re: jó

Kyle,2011.04.26 08:00

Ajánlom Neked a www.starwarsatlasz.eoldal.hu weboldalt.

Fritz Ábel,2011.03.05 15:47

Szép az oldal Zsombor!!!!!!!!!!!!

Re:

Zsombor,2011.04.21 15:48

köszi